שנויות במחלוקת: הסדרות שיצרו סערה ברשת. מתוך ״המתבגרים״, ערוץ הילדים | נטי לוי, yes

שנויות במחלוקת: הסדרות שיצרו סערה ברשת

חלק מהסדרות האהובות עלינו התפרסמו והפכו פופולריות בזכות ביקורות טובות ומהללות, אך יש מספר סדרות שהפכו מפורסמות בגלל (ואולי בזכות) הסערות הציבוריות שהן עוררו. אספנו לכם כאן מספר סדרות שגרמו למחלוקות רבות, אשר חלקן בוטלו וחלקן הגיעו עד לכנסת.

לא כל הסדרות והתכניות עוברות באופן חלק על המסך, במיוחד כיום שהמודעות והפוליטקלי קורקט הם חשובים כמעט לכל. אספנו כמה מהתכנים שעוררו סערה.

עוד בערוץ הבידור של פרוגי:

רעבים

"רעבים" של נטפליקס, בכיכובה של דבי ראיין, עוררה סערה כבר כאשר יצא הטריילר. הסדרה מגוללת את סיפורה של פאטי, תלמידת תיכון מלאה ודחויה שעוברת מהפך חיצוני דרמטי ומשילה קילוגרמים רבים ממשקלה כתוצאה ממכה בפנים שקיבלה. לאחר המהפך היא הופכת מקובלת, ויוצאת למסע נקמה בתלמידים שפגעו בה. קל להבין מדוע הסדרה עוררה סערה – על פי התקציר, שאולי גרם לכם לנוע בחוסר נוחות, ניתן לטעון כי הסדרה היא סדרה שמעודדת מסרים שמנופוביים ומביישי גוף. עוד לפני שהסדרה עלתה לנטפליקס, הופצה ברשת עצומה שקראה לבטל את "רעבים" בגלל המסרים שהיא מעבירה. העצומה השיקה מעל ל-250 אלף חתימות.

לאחר שהסדרה יצאה, מבקרי טלוויזיה רבים הצטרפו למחאה ופרסמו ביקורות שטענו שהסדרה אכזרית ובעלת מסרים רעילים, וגם פוגעים באוכלוסיות נוספות בחברה כמו הקהילה הלהט"בית, דרום אמריקאים, נוצרים אדוקים ועוד. לעומתם, היו גם כאלה ששיבחו את הסדרה, בטענה שהיא יוצאת נגד ביוש גוף לנשים בצורה חתרנית ובאמצעות הומור שחור מצוין. נדמה כי יוצרת הסדרה הפנימה את הביקורת שקיבלה, והעונה השנייה מתמקדת יותר בדימוי הגוף של פאטי בעיניי עצמה, וניתן הרבה מקום בעלילה עבור בעיות האכילה שיש לפאטי ועל ההתמודדות שלה איתן. למרות כל זאת, הסדרה לא חודשה לעונה השלישית.

 


בני אור

"בני אור", סדרת הטלוויזיה הישראלית של "yes" הפכה לנושא הבוער ביותר, ולא רק בגלל העלילה שלה וסיפורם האישי של השחקנים. הסדרה, אשר עלילתה מבוססת על סיפור אמיתי שקרה באותה השכונה, מספרת על חבורת נערים בשכונת מצוקה שמחליטים להרוויח כסף באמצעות סחר בסמים גנובים. במהלך הסדרה רואים את הדמויות הראשיות בסדרה, כאשר אחד מהן בן 12 בלבד, מעשנים, שותים, גונבים ונקלעים לקטטות אכזריות.

הסדרה עוררה סערה כה גדולה. העיתונאי אלמוג בוקר פרסם פוסט נוקב, שבו ביקש מהורים לא לתת לילדים לצפות בסדרה, בגלל מעשי האלימות שמוצגים בה: "35 דקות של קללות, סחר אלים בסמים, ילדים בני 12 שמעשנים באנגים, מכות אכזריות ולקינוח אב שנדקר לעיני בנו. כן, כן, ילד קטן שצופה באבא שלו נדקר שוב ושוב. והכל זמין לכל צופה ובכל גיל ביוטיוב". הורים רבים הצטרפו למחאה של בוקר, וקראו להורדת הסדרה או להגבלה יותר משמעותית. נטען גם כי מספר אירועים קשים כמו נער שדקר נער אחר בגלל ויכוח על חבילת סיגריות, היו בגלל שאותם הנערים לקחו השראה מהסדרה, בה כבר בפרק הראשון מוצג מקרה דומה.
למרות כל זאת, חשוב לזכור ש-yes, החברה המשדרת, הגבילה את הצפייה לגילאי 18 ומעלה, וגם שידרה אותה בשעות מאוחרות בלילה ולא בערוצים המיועדים לילדים. נוסף על כך, הסדרה מבוססת על אירועים אמיתיים שחוו יוצרי הסדרה כאשר היו נערים בעצמם, והיא משקפת את החוויה האישית שלהם. גם שחקני הסדרה הם בני נוער או מבוגרים חוו והיו חשופים לאירועים הדומים לאירועים שבסדרה ויצאו בהכרזות ברשתות עם מסרים על כך שיש לעשות הבדלה בין המוצג למציאות וכי עתידם של ילדי "בני אור" לא היה טוב.

© נטי לוי, באדיבות yes

ערוץ אפס

"ערוץ אפס" של כאן 11 הייתה תוכנית בידור סאטירית ישראלית, אשר מתחה ביקורת על כמעט כל דבר בחברה הישראלית. התוכנית עוסקת בערוץ טלוויזיה הנקרא "ערוץ אפס" המשדר חדשות, פרסומות, כתבות וסרטים קצרים, ומככבים בה שחקנים אהובים ומוכרים כמו דנה פרידר, אוראל צברי, אמיר שורוש, גילי איצקוביץ' ועוד רבים. הפרק הראשון היה הפרק שעורר את הסערה הגדולה ביותר. במהלך התוכנית, שודר מערכון על פאנל החדשות שכולנו מכירים. במערכון זה הוצג כתב בשם "בן של טרוריסט", אשר מראהו החיצוני היה דומה באופן מחשיד, לכאורה, למראהו של העיתונאי המוערך עמית סגל שאביו היה חלק מהמחתרת היהודית. המערכון גרם לזעם ברשת ולביקורת רבה על הצגתו של סגל כבן של טרוריסט. גם כתבים של כאן 11 יצאו כנגד התוכנית, וביחד איתם עוד עיתונאים רבים. לאחר הסערה שעורר הפרק הראשון ולאחר ששודרו ארבעה פרקים, הוכרז כי הפרק החמישי הוא הפרק האחרון וכך, ירדה הסדרה ממסך הטלוויזיה.

התוכנית לקחה על עצמה לבקר כל אספקט בחברה הישראלית. לצד המערכון השערורייתי היו בה מערכונים  שצחקו גם על הסדרה עצמה וגם על החברה הישראלית, וגם על הביקורת ש"ערוץ אפס" קיבל. החל ממערכון שביקר את היחס למזרחים ולאשכנזיים בסדרות טלוויזיה, פרסומת שמראה את הצד האמיתי של חטיפי האנרגיה ושיר מצמרר על "יום בלי אונס", אשר אם היה משודר בכל מקום אחר היה מעורר דיון סוער וחשוב ברשת.

המתבגרים

התכנית "המתבגרים", עלתה בערוץ הילדים בשנת 2015 והפכה במהירות לאחת הסדרות השנויות במחלוקת של הערוץ בתולדותיו. מדובר בתכנית עם סדרת ראיונות, במהלכה מתראיינים מספר נערים בגילאי 14-16 אשר מדברים על הנושאים הבוערים ביותר בגיל הזה - שינויים גופניים במהלך גיל ההתבגרות, יחסי מין, מחזור, הטרדות מיניות, דימוי גוף, מגדר, סיפוק מיני ואחרים. למרות הכוונה הטובה של הסדרה, שמנסה להנגיש מידע עבור בני נוער צעירים בצורה כנה ונכונה (בניגוד למידע אליו נחשפים ברשת), היא עוררה ביקורת ציבורית. נטען כי הערוץ לא התחשב בילדים הצעירים אשר צופים בערוץ, במיוחד לאור העובדה ש"המתבגרים" משודרת בשעות מוקדמות. התוכנית עוררה רעש ציבורי והגיעה עד לוועדת החינוך שבכנסת, אשר בה טען יוזם הדיון, חבר הכנסת מיקי זוהר: "אין לי שום התנגדות לחינוך מיני אבל לא בגיל חמש או שש או 10 — וזה הגיל הממוצע של הצופים בערוץ". במרוצת הזמן, לקראת הפרק החמישי, המאבק עלה מדרגה. בית משפט השלום הוציא צו מניעה כנגד שידור הפרק החמישי של התוכנית, אשר עוסק בהחפצת נשים ופורנוגרפיה, בעקבות בקשה שהוגשה על ידי המכון לטובת הילד. 

אף על פי הביקורת הציבורית והרעש התקשורתי שיצרה התוכנית, חשוב לזכור את מטרתה המקורית. מטרת "המתבגרים" ויוצריה הייתה תיווך תכנים הקשורים לחינוך מיני לנוער עבור בני נוער צעירים. הוחלט כי בני הנוער יהיו המתראיינים בתוכנית כיוון שהם משרתים את המטרה טוב יותר – הם מדברים אל הנערים בגובה העיניים, ולא מנסים לחנך אותם כפי שעושים בשיעורים בבית הספר. בני הנוער, וכן, גם ילדים נחשפים היום למידע ומיניות מוגזמת בגיל ממש מוקדם, ועל כן היה ראוי להעביר להם מידע נכון, בפיקוח מקצועי, כפי שעשו בתכנית.

היהודים באים

"היהודים באים" היא סדרת סאטירה וותיקה של כאן 11, שמבקרת וצוחקת על נושאים רבים בחברה היהודית והישראלית – על התנ"ך, על המנהיגים היהודיים ועל אירועים היסטוריים.
לאחר שידור העונה הרביעית, החלה מחאה ציבורית על שידור הסדרה, ובפרט על צילום העונה החמישית. רבנים ומנהיגי העולם היהודי-דתי יצאו כנגד הסדרה וכנגד המערכונים שבה, אשר מציגים את האירועים בתנ"ך בצורה סאטירית. התקיימה גם מחאה גדולה אשר כללה מאות מפגינים מול משרדי תאגיד השידור הציבורי בירושלים, אשר מחו כנגד הסדרה וכנגד השימוש בכספי הציבור על מנת לממן את התוכנית. בעקבות ההפגנה ובעקבות לחץ שהפעילו חברי כנסת, משרד החינוך הסיר מספר סרטונים של תוכנית הסאטירה "היהודים באים" מתוכנית לימודי התנ"ך, אך במקביל, מורים רבים כתבו כי הם ימשיכו וישתמשו במערכונים של התוכנית על מנת לעזור לתלמידיהם ללמוד בצורה הטובה ביותר.

היוצרים הגיבו על המחאות באמצעות פוסט בפייסבוק, ששותף פעמים רבות, בו הם טענו כי הם מאמינים שהתנ"ך הוא של כולם, וכי הוא מתנת העם היהודי לאנושות כולה. היוצרים הוסיפו גם כי הם מצרים על מי שנפגע מהתוכנית, אולם "זו דרכה של סאטירה – לעתים היא מערבלת את הבטן, דוקרת את העין ומרעידה את הלב. מטרתנו אינה לפגוע. מטרתנו היא להצחיק, לבדר, ומדי פעם גם לעורר מחשבה".

 
תגובות