כיצד תוכלו לגלוש באינטרנט בצורה הבטוחה ביותר? מדריך. למצולמים אין קשר לכתבה. צילום: העמותה לגיימינג תחרותי (IeSA)

כיצד תוכלו לגלוש באינטרנט בצורה הבטוחה ביותר? מדריך

לגלוש באינטרנט זה דבר שכולנו אוהבים לעשות. לחפש סרטונים, להיכנס לאתרים - אך חייבים לזכור איך לגלוש נכון כי האינטרנט לא בדיוק בטוח. לקראת יום האינטרנט הבטוח שחל היום (ג'), קבלו מדריך מיוחד

רשת האינטרנט היא מקום בו אנחנו מבלים זמן רב במשחקים, צפייה בסרטים, שיח עם חברים ברשתות חברתיות ועוד. הבעיה בפעילות זו היא שעל כל צדדיה החיוביים, ישנן סכנות אשר אליהן אנו נחשפים בזמן הגלישה באינטרנט. לכן, כמו בכל תחום אחר בחייהם שלהם, עלינו ללמוד איך להבחין בין פעילות חיובית לבין פעילות שלילית ולצייד אתכם בכלים להתמודדות עם הסכנות השונות.

חשוב לזכור כי לאינטרנט יותר יתרונות מחסרונות ויש ליצור שיח עם חברים או ההורים על גלישה אחראית ולא ליצור פחד או רתיעה אצלנו מהאינטרנט. צריך להבין שלמרות כל היתרונות ישנן גם סכנות שצריך ללמוד ולהכיר.

עוד בערוץ הדיגיטל של פרוגי:

בכדי לתת לילדים ולמבוגרים כלים להתמודדות עם הסכנות ברשת, יצוין השנה, כמידי השנה, היום הלאומי לגלישה בטוחה ברשת (יום שלישי ה-10.2.15). לקראת יום זה הנה מספר כללי אצבע חשובים, שיש לצייד כל אדם לגלישה בטוחה ברשת האינטרנט:

לא נפגשים פנים מול פנים אדם שהכרת דרך האינטרנט

באינטרנט יש הרבה אנשים זרים ואי אפשר לדעת מי הם באמת ואם הם רוצים להיות חברים שלנו או להזיק לנו. לכן, אף פעם לא נסכים להיפגש עם מישהו פנים אל פנים. אם מישהו מציע לנו להיפגש נספר את זה מיד לאחד ההורים או לאדם מבוגר ונתייעץ איתו.

לא חושפים באינטרנט פרטים מְזָהִים עליי או על משפחתי

כמו שלא אגלה לאנשים זרים ברחוב פרטים אישיים עליי או על בני משפחתי, כך לא אגלה גם באינטרנט אף פרט מזהה לאנשים שאני לא מכיר באופן אישי. לא אגלה את שמי, הכתובת שלי, בית הספר שלי, שמות ההורים שלי, מקום העבודה שלהם, או כל דבר אחר.

לא גולשים לאתרים שההורים שלי לא מרשים לי

אתרים רבים שלא מתאימים לגיל שלי עלולים לפגוע בי, ולעשות לי הרגשה לא נעימה. לכן, אגלוש רק לאתרים שההורים שלי בדקו והם מרשים לי לגלוש בהם. 

אם הגעתי לְאתר שלא נעים בו, או לאי-מייל שלא נעים לי לקרוא, אקרא מיד למבוגר

לפעמים אנחנו מגיעים בטעות לאתר שלא התכוונו להגיע אליו ואנחנו מרגישים שהוא לא מתאים לגילנו. במקרה כזה נצא מיד מהאתר הזה ולא נחזור אליו. כשמגיע אלינו אי-מייל שעושה לנו תחושה לא נעימה (גם אם הוא מאדם שאנחנו מכירים) נקרא מיד לאחד ההורים או למבוגר אחר כדי שהם יעזרו לנו לגרום לכך שזה לא יקרה שוב. 

© אלון אלבכרי

לא כותבים באינטרנט דברים מעליבים ופוגעים

כמו שלא הייתי רוצה שיכתבו לי דברים מעליבים באינטרנט, כך לא אכתוב לאף אחד דברים שעלולים לפגוע בו . 

לא מגלים לאף אחד, חוץ מההורים שלי, את הסיסמאות הסודיות שלי

הסיסמאות הסודיות שלנו הן רק שלנו. אם נגלה למישהו את הסיסמאות האלו הוא עלול להשתמש בהן במקומנו ולהזיק לנו ולמחשב שלנו.

לא חולקים את האי-מייל שלי לאדם שאני לא מכיר

בגלל שהאינטרנט מלא באנשים זרים שאנחנו לא באמת יודעים מי הם ואם הם ידידותיים או מזיקים, לא ניתן את כתובת האי-מייל שלנו לאנשים שאנחנו לא מכירים. הם עלולים לשלוח לנו אי-מיילים שיש בהם וירוסים או סתם לשלוח לנו דברים שלא מתאימים לנו ומטרידים אותנו.

© נועה ריינה

לא מעבירים תמונות שלי באינטרנט לאדם שאני לא מכיר

תמונה היא פרט מזהה בדיוק כמו כל פרט אחר. אנשים שאנחנו לא מכירים עלולים להשתמש בתמונה שלנו, לפרסם אותה ולעשות אתה דברים שאנחנו לא רוצים. 

לא פותחים קבצים מצורפים מאנשים שאני לא מכיר

אנשים רבים מנסים להרוס את המחשבים שלנו כל הזמן. אחת הדרכים הידועות ביותר היא לשלוח אי-מייל או הודעה ברשת חברתית שיש בהם וירוסים וכשפותחים אותם הם הורסים את המחשב. לכן, אם אנחנו מקבלים אי-מייל מאדם שאנחנו לא מכירים, לא נפתח אותו ונקפיד למחוק אותו. ככה נגן על עצמנו מווירוסים ודברים נוספים שלא בריאים למחשב שלנו.

לא מתקינים תוכנות או משחקים שמצאתי באינטרנט בלי ליווי מבוגר

תוכנות רבות ומשחקים עלולים גם הם להיות עם וירוסים ולהרוס לנו את המחשב ברגע שנתקין אותם. בנוסף, יש תוכנות ומשחקים שהם לא חוקיים, וכדאי שתמיד נשאל מבוגר אם זו תוכנה שהוא מכיר, אם היא חוקית ואם הוא יכול לעזור לנו להתקין אותה.

למצולמים אין קשר לנאמר
למצולמים אין קשר לנאמר © נמרוד גליקמן

אלו הם כללי אצבע לגלישה ברשת. זכרו, שגם לההורים ישנם כלים אשר יכולים להגן עלינו ברשת.

התקינו תוכנת סינון תוכן, אשר תגן על ילדכם מפני אתרים לא ראויים. כמו כן, התקינו אנטי וירוס על המחשב בכדי להגן על המחשב. יתר על כך, שימו את המחשב במרחב ציבורי בבית ושימו לב לאיזה תוכן ילדכם נחשפים.

כותבת הכתבה, רעות שמרקוביץ', היא רכזת תוכן בעמותת תפוח שפועלת לצמצום הפערים החברתיים בישראל באמצעות הנגשת המידה והטכנולוגיה.

תגובות