דם, יזע ודמעות: "פאודה" סוגרת עונה .

דם, יזע ודמעות: "פאודה" סוגרת עונה

אין ספק ש"פאודה" הציבה רף גבוה לטלוויזיה הישראלית. הסדרה, רק עם 12 פרקים של היוצרים המוערכים ליאור רז ואבי יששכרוף, הצליחה לשים לנו מראה מול העיניים ולגרום לנו להבין שלא הכל שחור ולבן בסכסוך הישראלי-פלסטיני. ביקורת

 קשה להיתקל באדם שלא צפה או שמע על "פאודה" (כאוס בערבית), הדבר הכי חם בתעשיית הטלוויזיה הישראלית ונושא שיחה אהוב במיוחד בחודשים האחרונים. סדרת הלהיט של yes, שיצרו ליאור רז (המשחק בתפקיד הראשי) ואבי יששכרוף מביאה את סיפורו של דורון, מפקד צוות מסתערבים ואנשיו המנסים ללכוד חי או מת את בכיר מבוקשי החמאס בשטחים, "הפנתר", פעיל מסוכן שיש על ידיו דם של יותר ממאה ישראלים. במשך תקופה שנפרשת על פני 12 פרקים, נמצא צוות המסתערבים במרדף בלתי פוסק אחר האויב ונתקלים בלא מעט בעיות בדרך, שגובות מהן מחיר פיזי ונפשי כאחד.

 

ישנן שלל סיבות להלל את הסדרה ולהכתיר אותה כגאונית, אך הבסיסית שבהן היא ש'פאודה' לא מפחדת להציג את המציאות כפי שהיא: קשה, כואבת ומורכבת. לא חסרות סדרות שמחפשות להושיב אותנו מול הספה אחרי יום עבודה מפרך, ומנסות להצחיק או לרגש אותנו באמצעות נגיעה בשלל נושאים, חוץ מאלו המשקפים את המציאות איתה עלינו להתמודד כל יום, כי לדעתם, הצופים מעוניינים להתרחק ממנה ככל האפשר. יוצרי הסדרה נוקטים בגישה אחרת, שלא יודעת גבולות ומבקשים להטיח את האמת הכואבת אל מול הצופים. מדובר בבחירה נועזת, אך כזו שהניבה פירות וקצרה הצלחה יוצאת דופן: הצופים בחרו, באופן גורף, לקחת חלק במסע המטלטל שעוברות הדמויות ולא לאבד אחיזה לרגע.

הבחירה הקפדנית של קאסט השחקנים מורגשת בכל פרק מחדש, כשכל שחקן יודע בדיוק לאילו מחוזות לכוון את דמותו מבחינה רגשית, והתוצאה היא מחזה נפלא לעיני הצופים – כל דמות מגולמת ברגישות מדויקת, המותירה את הצופה בדמעות בצפייה בסצנות אינטנסיביות במיוחד, כמו זו הזכורה לכולנו מפרק 7, כאשר סיפור החטיפה של בועז, המסתערב הצעיר, בידי החמאס הגיע לסיומו באופן מפתיע שהשאיר את כולנו עם פה פעור.
כמעט כל השחקנים עברו קורסים מיוחדים ולמדו ערבית במיוחד, שכן ברוב המקרים זוהי השפה המדוברת בסדרה.

© צילום מסך אינסטגרם

השחקן איציק כהן, למשל, שלט בשפה עוד קודם לכן, והתמצאותו בהחלט מורגשת. משחקו של כהן, שמגלם את קפטן איוב המגלה רוך תמים לצד קשיחות נערצת, אמין ומדויק. לצידו משחקים עוד רבים וטובים: יובל סגל, צחי הלוי, נטע גרטי ורונה-לי שמעון המוכרת לנו מימי "השיר שלנו" וחזרה אלינו בגדול בתפקיד נורית, המסתערבת הראשונה. שחקן נוסף שראוי לציון הוא הישאם סלימאן בתפקיד "הפנתר", ששיחק בלא מעט סדרות וסרטים ישראליים עד כה, אך אין ספק שהפעם מדובר בפריצתו הגדולה בתחום. סלימאן מגלם את דמותו של בכיר חמאס באופן מצמרר וגורם לנו להיות רעבים לעוד אקשן סוחף.

© מתוך "ידיעות אחרונות"

אחד הדברים האהובים עלינו בסדרה היא העובדה שבכישרון רב, מצליחים הכותבים להציג נקודת מבט מאוזנת על הסכסוך. לראשונה, אנחנו מתוודעים לאנושיות של אויבינו ונחרדים לגלות שדעתנו הנחרצת על המצב המדיני נסדקת ומתערערת, ובשונה לחלוטין ממה שהכרנו עד היום, ליצירה ישראלית יש כוח והשפעה על נושאים גדולים במיוחד. בין אם אתה ימני, שמאלני, ערבי או צופה זר ממדינה שלא באמת יודעת מה הולך כאן, "פאודה" תגרום לכולנו להבין את מורכבות המצב ואת העובדה שלא הכל "שחור ולבן", והמלחמה היא לא רק בין טובים ורעים.

 

פרק הסיום ששודר אמש עקב אחר יציאתו המתוכננת של דורון לפיגוע, לאחר שהצליח להסתנן לתוך החמאס. צוות המסתערבים עקב אחר כל פעולה ותזוזה של דורון, על מנת לתפוס את "הפנתר" כשייפגש עמו. כצפוי, כל מה שיכל להשתבש השתבש, ו-וואליד, יד ימינו של אבו אחמד, גילה שדורון יהודי וחשף את כוונותיו. לקראת סוף הפרק, המתח הגיע לשיאו ונראה כי דורון עומד למות בכל רגע. למרבה המזל, הצוות הצליח להציל אותו בזמן. הפרק הסתיים באופן מזעזע ובלתי צפוי, כשוואליד רצח את אבו אחמד כשזה גילה כי המתאבד ששלח לפיגוע, הוא יהודי. וואליד עוטף את הכאפייה סביב צווארו, ונדמה כי בעונה הבאה צוות המסתערבים יעמוד מול יורשו של אבו אחמד, שיהיה לא פחות אכזרי ממנו. מדובר באחד הפרקים המותחים ביותר שידעה הסדרה, הסיום היה מפתיע ובהחלט עמד בכל הציפיות.

© צילום מסך אינסטגרם

לסיכום, "פאודה" היא דוגמה לעשייה מופתית שמציבה רף גבוה לכל היצירות הישראליות שעתידות להגיע. כל פרק עשוי בדיוק כפי שצריך, המשחק, הבימוי והצילום מעולים. כך עשייה טלוויזיונית צריכה להיראות, אנחנו כבר מחכים לעונה השנייה.

תגובות