מיוחד: הסיפור שמאחורי שירי הזיכרון. מערכת

מיוחד: הסיפור שמאחורי שירי הזיכרון

אנחנו שומעים אותם מדי יום זיכרון, אבל לא יודעים באמת מה עמד מאחרי כתיבת המילים והלחן של השירים. כתב "פרוגי" מגלה את ההיסטוריה של השירים "אחי הצעיר יהודה", "חורף 73" ועוד קלאסיקות זיכרון

גבעת התחמושת

השיר נכתב על ידי חברי להקת פיקוד מרכז ומספר את סיפור הקרב שהתרחש במהלך מלחמת ששת הימים עם הירדנים, בקרב על ירושלים. במלחמה זו שהתרחשה בשנת 1967, כבשה ישראל את מזרח ירושלים שכללה בתוכה את גבעת התחמושת. עליה נכתב השיר.

אחי הצעיר יהודה

בשנת 1968, בעת מלחמת ההתשה נהרג יהודה וינר, אחיו של הכותב המפורסם אהוד מנור בתעלת סואץ. בשיר "אחי הצעיר יהודה", הזמר מנור מנסה לדבר עם אחיו, ושואל אותו: "האם אתה שומע"? וכן מספר על הגעגוע שלו ושל משפחתו: "ואמא מחכה בסתר שאולי עוד יגיע מכתב".

הילדים של חורף 73

השיר מספר על הילדים שנולדו בחורף של שנת 1973, חודשים ספורים לאחר סיומה של מלחמת יום הכיפורים. לדור הזה, שנולד באותם הימים, סיפרו שכשיגיעו לגיל הגיוס לצה"ל, לא יהיה צורך בשירות צבאי, כי עד אז כבר יהיה כאן שלום. אבל המציאות הייתה שונה מהמחשבות והחלומות, ואותם הילדים הגיעו בשנת 1991 ללשכת הגיוס, כמו הוריהם.

את השיר כתב שמואל הספרי יחד עם חברים בני גילו, כששמע על הבשורה שניכרה בפיהם של ההורים שהבטיחו לילדים "יונה עם עלה של זית".

 
הבטחתם יונה, עלה של זית. חורף 73.
 

יורם

את השיר "יורם" כתב עלי מוהר, על חברו הטוב יורם בליאר שנהרג לאחר שנתקל בחולייה מצרית בתעלת סואץ. את השיר כתב מוהר רק 17 שנה לאחר ההתקלות, הוא גם כותב זאת בבית הראשון: "והזמן חלף....זמן בלעדיו". בשיר מוהר מנסה לדבר עם יורם : "רק עכשיו אפשר לדבר 
רגע אליו". פזמון השיר מרגש מאוד. הכותב מנסה לדבר אל יורם ושואל אותו שאלות: "יורם, תגיד לי אתה מה עושים עם חבר שכמותך, מה עושים עם מותך ".

תגובות