כך תגיעו למסלול העתודה בצה"ל. עזבו את הנשקים ותתחילו להוציא עפרונות. צילום: דובר צהל

כך תגיעו למסלול העתודה בצה"ל

רוצים לדעת איך לקבל תואר מהצבא עוד לפני הגיוס? רוצים לנצל את הידע שלכם לפני שהוא נשכח? כל הפרטים על המסלול שייתן לכם תואר בסופו

לא פעם נאמר כי הצבא מנסה להתאים את עצמו לכלל המתגייסים ובמסגרת המסלולים שהצבא מציע למלש"בים, ישנה אפשרות לשתי ציפורים במכה אחת: מסלול המשלב תואר וניסיון תוך כדי השירות הצבאי. כלומר ניתן להתחיל ללמוד לפני השירות ולפעמים גם תוך כדי השירות וכך למעשה הידע שצברתם לא "פג" במהלך שלושת השנים, אלא מתמלא ומתעשר בידע נוסף.

אז מה היא עתודה?
כפי שהבנתם עתודה הם לימודים על-תיכוניים, המאפשרים קבלת תואר, תוך כדי דחיית השירות הסדיר, בתנאי ואתם עומדים ומתאימים בכל התנאים. יש לציין כי צה"ל לא מוכן להפסיד ולכן התארים בדרך כלל מתאימים את עצמם לצורכיהם על מנת לנצל את מלוא הכשרתכם (למרות זאת, עדיין ישנו מגוון רחב). העתודאי לאחר הדח"ש (דחיית שירות) משובץ לשירות פעיל, משתלב בקורס קצינים או משובץ בתוך היחידה בתור קצין מקצועי אקדמי, ובכך משלים את השירות הסדיר שלו. בנוסף לשירות זה ישנם פעמים בהם המלש"ב מתחייב לצה"ל כשנות קבע, בהם אתה עובד במקצוע הנלמד.

הדרישות למסלול העתודה
ישנן דרישות צבאיות לקבלה לתוכנית העתודאים. משל"בים המתכננים לקחת חלק במסלול צריכים את הנתונים הבאים, קב"א (קבוצת איכות) 52 לפחות, דפר 60 ומעלה ומדרג קצונה 1. כמו כן על המלש"ב לעמוד בנתוני הפסיכומטרי המוגדרים מעל ל-550. למבחני הפסיכומטרי מומלץ לגשת במועד תחילת שנה של יב', מה שאומר שאם אתם לוקחים קורס שייפול על החופש הגדול האחרון שלכם, אין ברירה, אולם כך תהיה לכם הזדמנות לשפר את הציון שוב בחודש אפריל שאחריו. מעבר לנתונים הנ"ל יש לעמוד בכל הנתונים של מוסד הלימודים אשר עובד בשיתוף פעולה עם צה"ל. אתם תבחנו במבחני קבלה ומבחני אישיות. כל הנתונים הנ"ל ישכללו וישקפו את יכולת ההתקבלות שלכם ללימודים.

אם חשבתם שהתחלתם ללמוד ונפטרתם מהצבא אז טעיתם. במהלך הלימודים תעברו טירונות רובאי 02, לרוב בחופש הראשון או השני. בחופש שאחריו הבנים יעברו גם 25 יום של תעסוקה מבצעית. תוך כדי תקופת הלימודים תעברו סדנאות הקשורות בצבא, בתפקידים אפשריים ובהתנהלות מקצועית, כמו כתיבה של קורות חיים. לבסוף תגיעו לשח"ר (שיבוץ וחזרה לשירות).

העתודה האקדמית מתחלקת למקצועות לימוד שונים:

  • מקצועות הרפואה: רפואה כללית, רפואת שיניים, רוקחות, מקצועות נוספים של רפואת חירום (פרמדיקים) וטרינריה, סיעוד, פסיכולוגיה, ותזנאות.
  • מקצועות מדויקים (ריאלים): מתמטיקה, פיסיקה, מדעי המחשב וכימיה.
  • מקצועות ההנדסה: הנדסת חשמל, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת מכונות, הנדסה אווירונמטית, הנדסה כימית, הנדסה אזרחית, הנדסת אלקטרואופטיקה, הנדסה חקלאית, הנדסת מחשבים, הנדסת תוכנה, ארכיטקטורה והנדסת מערכות מידע.
  • מקצועות אחרים: משפטים, כלכלה, סטטיסטיקה, חשבונאות, מזרחנות,גיאופיסיקה, לוגיסטיקה, סוציולוגיה, שפות, תקשורת ומדעי המדינה.

אז עד כאן הכל נשמע מעולה, גם תואר וגם שירות, והמשכורת בכלל! אבל יש כמה דברים שכדאי לשים דגש עליהם ולדעת לאן אתם נכנסים. ראשית כל, כאשר תלמדו באוניברסיטה או במכללה רוב האנשים סביבכם יהיו מבוגרים יותר מה שאומר בין אם תרצו או בין אם לא, אתם תתבגרו בהתנהגות, אך כאשר תתחילו את הגיוס שלכם אתם תפגשו בני 18 צעירים עם ראש ומחשבה צעירה, מה שיתסכל אתכם.

כמו כן, ככל שהמקצוע שלכם יותר מעניין כנראה שהביקוש שלו נמוך יותר, זאת אומרת שתנאי הקבלה יהיו קשים או בכלל לא יהיה צורך בו. ניתן לסכם את המסלול, כמסלול טוב ונחשק, העיקר לעשות את הבחירה הנכונה במקצוע ולתת את המאה אחוז רצינות מכם.

תגובות