כאבי בטן – מה הסיבות ומה הטיפולים. adobestock

כאבי בטן – מה הסיבות ומה הטיפולים

נפיחות בבטן היא אומנם אינה בעיה רפואית המצריכה טיפול רפואי או מרשם רופא, אך היא ללא ספק יכולה לגרום לאי נעימות, לחוסר מנוחה ואף לבושה או לרצון להסתתר עד יעבור זעם

כתבה פרסומית

הסיבות לתופעה יכולות להיות רבות ומגוונות. היא יכולה להתרחש בשעות קבועת ביום, לאחר אכילת מיני מזונות, כתסמין לבעיות אחרות ועוד. כדי לדעת מה הדרך הטובה להקל על התופעה או אפילו לפתור אותה לחלוטין, חשוב להבין ממה היא נובעת וכך למצוא את המזור הטוב ביותר עבורה.

אכילת מיני מזונות

בעולם המודרני מוצאים לבחירה מגוון עצום של מזונות, החל מירקות ופירות, דרך חלב וגבינות וכלה במבחר בשרים אינסופי. לכל אחד ואחת ישנה רשימת מזונות, מנות ומטעמים אהובים אשר ממנה מורכב התפריט היומי או השבועי. כל אחד ואחת יודעים כמובן איזה מזונות גורמים להם לתחושת נפיחות בבטן, גזים, כאבים ואי נעימות כללי. מזונות כגון מוצרי חלב, קטניות מסוגים שונים, ירקות ממשפחת המצליבים וכדומה, ידועים בהשפעתם על מערכת העיכול, ומי שרגיש לאחד או יותר מתוכם יכול להימנע מהם או לאכול אותם בכמויות קטנות.

מתי, איך וכמה אוכלים?

לא רק סוגי המזון יכולים לגרום אי נעימות בבטן, גם הרגלי אכילה לא נכונים יכולים להשפיע באופן דומה.

ארוחות גדולות מידי, מספר גדול לשל ארוחות כבדות ביום, ארוחה בשעות מאוחרות מאוד או לחלופין בשעות מוקדמות מאוד, עשויות לגרום גם הן לאותה תוצאה. כדי להימנע מכך מומלץ לאכול ארוחה גדולה אחת ביום או שתיים, לאכול כמויות קטנות יותר כמה פעמים ביום ולהרבות בשתיית מים.

בהקשר של שתייה, משקאות תוססים גם הם יכולים להכביד על מערכת העיכול ולגרום לנפיחות, לגזים ואפילו לכאבים, ולכן מומלץ להמעיט בכמויות או להחליף בשתייה של חליטת צמחים ממותקת מעט.

חיידקים רעים וחיידקים טובים

מערכת העיכול עשירה בחיידקים טובים שתפקידם לפרק את המזון ולעזור בעיכול ובספיגה בגוף. הקיבה היא המצע האידיאלי לחיידקים אלו והם אכן משגשגים בתוכה. עם זאת, בהיותה מצע אידיאלי וטוב, לעיתים עשויים לשגשג בה גם חיידקים "רעים" ולגרום לתופעות של גזים וכאבים.

מצבים אלו מתרחשים ברבה פעמים בזמן מתן אנטיביוטיקה, בזמן קלקול קיבה או במקרים אחרים שבהם מצליחים חיידקים אלו לחדור לקיבה.

כדי להגן על הגוף מפני שגשוג חיידקים רעים, ניתן לאכול מאכלים פרו-ביוטיים או להיעזר בתוספים כגון יוגורטים שונים.

בעיות רפואיות, מחלות ושלל גורמים נוספים

לעיתים הכאב או הנפיחות אינם נגרמים ממזון או גורם אחר שהוכנס לגוף, כי אם מבעיה רפואית, מחלה או תופעה אחרת המשפיעה גם עם אזור זה. ישנן בעיות שונות הקשורות למערכת העיכול כגון שלשול או עצירות, תסמונת המעי הרגיז, רגישות ללקטוז ועוד. גם צליאק עשוי להשפיע בצורה דומה על המערכת.

גם ההורמונים נכנסים למערכה

יש נשים המדווחות על תחושת נפיחות, צבירת נוזלים או גזים סביב ימי המחזור החודשי. התחושות אינן נקשרות לסוג מזון מסוים או לתסמין אחר, והן חולפות כמה ימים לאחר שהסתיים. כיוון שאין פעולת מנע שניתן לנקוט בה, חשוב להכיר את התופעה ולהמתין בסבלנות עד שיעברו אותם ימים קריטיים.

מערכת העיכול היא כלי חיוני וחשוב בגוף האדם, כמו גם אחד המורכבים ביותר שבו. היא מאגדת בתוכה מספר גדול של איברים ועל כן גם עשויה להיות מושפעת מכל אחד מהם. חשוב להכיר את התופעות השונות והסיבות הגורמות להן, כך שבעת הצורך ניתן להתייחס ולטפל באחת מהן בצורה האפקטיבית ביותר. בכל מקרה, תסמינים ממושכים, כאבים חריגים או תחושות קיצוניות, כדאי שייבדקו ויאובחנו על־ידי רופא מקצועי.