רכיבה טיפולית על סוסים, מוכר לכם?. צילום: יחסי ציבור

רכיבה טיפולית על סוסים, מוכר לכם?

רכיבה טיפולית היא שיטת טיפול באמצעות בעלי חיים. "הרכיבה הטיפולית מסייעת בשיפור הביטחון והדימוי העצמי, בשיפור היציבה ומעניקה תחושה טובה. השפעתה ועזרתה לקידומם של אנשים בעלי צרכים מיוחדים משמעותית אף יותר"

רכיבה טיפולית היא שיטת טיפול באמצעות בעלי חיים אשר משלבת מרכיבים חינוכיים, פסיכולוגיים ושיקומיים באמצעות הסוסים. כיום, הרכיבה הטיפולית הפכה ליותר ויותר מקובלת ונפוצה בקרב בני נוער. לרוב המטופלים הם ילדים, מתבגרים או מבוגרים בעלי לקויות למידה או הפרעות רגשיות.

עוד במדור הסביבה של פרוגי:
• עושים שינוי בחברה בישראל. מי אחריי?
• בעונת הסקי הזו לא נשכח את הסטייל
• אם לא שותים אלכוהול / לא נהנים?

אז מה הן נפלאות הרכיבה הטיפולית? שירה מיכאל אנגלנגר, רכזת תכניות לימודי רכיבה טיפולית במכללת סמינר הקיבוצים הסבירה לנו. "מבין השיטות הקיימות בעולם הטיפול, הרכיבה הטיפולית היא מהמרתקות ביותר. ניתן לטפל באמצעותה כמעט בכל אחד, וגם בקרב אנשים שאינם סובלים מבעיות בריאותיות מיוחדות".


רכיבת סוסים טיפולית

"הרכיבה הטיפולית מסייעת בשיפור הביטחון והדימוי העצמי, בשיפור היציבה ומעניקה תחושה טובה. השפעתה ועזרתה לקידומם של אנשים בעלי צרכים מיוחדים משמעותית אף יותר. הרכיבה עצמה עוזרת מאד לילדים ומבוגרים הסובלים מבעיות רגשיות, לסובלים מבעיות התנהגות ומהפרעות קשב וריכוז ולסובלים מהפרעות נפשיות. היא מסייעת לעיוורים, חרשים, נכים, פגועי ראש, C.P, לסובלים מעיכוב התפתחותי, לאוטיסטים ומפגרים".

אז איך הסוס הפך לאמצעי טיפול?
"הסוס הוא חיה חופשייה, מרשימה ומלאת עוצמה. הקשר עם יצור כזה מעצים ונותן ערך מוסף לכל עבודה. הסוס, כמו כל חיה, איננו שיפוטי. לא אכפת לו אם הרוכב נכה, חסרה לו יד, מראהו שונה או שהוא מזיל ריר. הסוס מקבל אותנו כמו שאנחנו ומתייחס רק אל יכולות הרכיבה שלנו, וזוכר אם אנחנו נוהגים להביא לו גזר באופן קבוע. אל הסוס ניתן להתייחס כאל כלי נהדר לטיפול, או ממש כאל חלק מהצוות הטיפולי. יש סוסים בגדלים שונים, עם מזג שונה ותנועה שונה, רגישות לגירויים ולמגע ורמת אילוף שונה, ולכל מטופל ניתן להתאים סוס שיסייע לענות על צרכיו".

מתי ניתן להתחיל בטיפול?
"ניתן להתחיל טיפול ברכיבה טיפולית בכל גיל, וטיפול באוטיסטים וילדי C.P אפשרי כבר מגיל שנתיים וחצי-שלוש לאור התוצאות הטובות של טיפול בגיל זה. הטיפול משתנה על פי צרכיו של כל מטופל. כך לדוגמה בטיפול בלקויי קשב, העבודה פועלת כסוג של אימון קשבי כאשר הסוס נותן פידבק מיידי לרוכב על פעולותיו. הרכיבה היא מטלה מורכבת הדורשת ריכוז רב, אולם תנועת הסוס במקצבים המהירים היא אופורית ומספקת מוטיבציה לעבודה".

"עבור האוטיסטים תנועת הסוס המונוטונית עונה על הצורך בתחושה עמוקה, ועל מנת לחוש את התנועה אוטיסטים מוכנים להתאמץ גם בתחום התקשורתי שקשה להם יותר. בטיפול בנכים תנועת הסוס היא תלת ממדית – הסוס מניע את הרוכב בו זמנית קדימה ואחורה, ימינה ושמאלה ולמעלה ומטה. התנועה מדמה את תנועת האגן שלנו בזמן הליכה, מניעה כך את הרוכב ומנרמלת את טונוס השרירים. כמובן, שאין צורך לתאר את התחושה של רוכב שעובר מכיסא גלגלים אל גב הסוס, ונע באופן עצמאי על חיה כה עוצמתית וחזקה".

שירה מיכאל מוסיפה ומתארת את נפלאות הרכיבה מצידה, "במהלך שנות עבודתי ראיתי התקדמות מדהימה, על גבול הבלתי אפשרית, שהטיפול מעניק למטופלים, והבנתי שבתחום הרכיבה הטיפולית השמיים הם הגבול ושגם מי שנראה במצב קשה ובלתי הפיך יכול להגיע להישגים מדהימים".

תגובות