רישיון להשפיע? כוכבי הנוער מצלמים סטורי תוך כדי נהיגה
במקום לשמש דוגמא, לא מעט מכוכבי נוער בישראל מעבירים מסר רע ומסכנים את חייהם תוך כדי צילום סטוריז בזמן שהם נוהגים
על היתרונות והחסרונות של הרשתות החברתיות עוד ידובר לא מעט, אך הנה עוד חסרון שמצאנו ברשת החברתית אשר מעביר מסר רע לקהל ואף מסכן חיים. בחודשים האחרונים החלטנו במערכת פרוגי לעקוב באדיקות אחר הסטוריז של כוכבי הנוער בישראל, זאת לאחר שהבחנו במספר מקרים בהם ידוענים שונים לקהל המדובר בוחרים לתעד את עצמם לרשת החברתית תוך כדי נסיעה כשהם על מושב הנהג. ככל שחלף הזמן מאז התחלנו לעקוב, כך מספר משפיעי הנוער שעשו זאת הלך וגדל.
עוד בערוץ הבידור של פרוגי:
- מסתמן: פסטיגל 2020 יורכב מכוכבי "זיגי"
- רכילות בקטנה: אחיה של נועה קירל מצטרף לצוות "כפולה"
- טיילור מלכוב עשתה "Block" לבן זיני?!
תוצאות המעקב ברשתות שלנו הצביע על מגמה הולכת וגדלה של לא מעט כוכבי נוער שונים ממגוון תחומי העיסוק בישראל (המחזיקים כל אחד בעשרות ובמאות אלפי עוקבים הצורכים את תכניהם בשלל הרשתות), אשר לא יכולים להמתין לסוף הנהיגה שלהם בדרכים ומצלמים סטורי תוך כדי נסיעה, בכבישים מהירים ובכבישים עירוניים ובעצם מסכנים את עצמם ואת הסביבה. אם זה לא מספיק - בזמן צילומי הסטוריז המדוברים, הכוכבים "דואגים" להסיט את העיניים מהכביש, ליישר מבט אל מצלמת הסמארטפון שלהם ולעיתים אף נוגעים בו בזמן הצילום ובמקביל לנהיגה - כנגד החוק.
בשל היותם משפיעי דעת קהל ומודלים לחיקוי בקרב צעירים המעריצים אותם, אלו מעבירים מסר של לגיטימיות למעשים הללו ולתיעוד סטורי בכל מחיר ובזמן נסיעה. זאת נעשה, כאמור, למול עוקבים שלא מעט מהם בדיוק קיבלו את רישיונם ומוגדרים "נהגים חדשים וצעירים" - מה שעלול להוביל אותם לעשות את אותן הטעויות המסוכנות בכביש וזאת - רק כדי לצלם "עוד" סטורי שיימחק בתוך 24 שעות.
אך הזמן לא באמת האישיו פה, אלא המעשה המסכן אותם, את הסובבים ובכלל מעבירים את "קדושת הסטורי" ויהי מה. יש זמן לסטורי ויש זמן להשתטות, הכביש הוא לא אחד מהם. מקרי התאונות עליהם אנו שומעים כמעט מדי יום - זה מה שאמור לספק תמרורי אזהרה לכולם, להכניס את כולם להיזהרות יתרה, לא פחות מאשר הקורונה (שאיכשהו כמעט כולם היו קשובים להוראות שניתנות כדי למנוע את התפשטותה).
אנו לא מצפים מהכוכבים להיות "המחנכים" של בני הנוער בישראל, בשביל זה יש מספיק מורים והורים. אך אחריות אישית ותיעוד מעשים שלא צריכים להיעשות בפומבי או בכלל (שכן מדובר בעבירה על החוק) הם דבר מובן מאליו - על אחת כמה וכמה שהם יודעים שהנוער שנמצא בגיל ההתבגרות ובשלב עיצוב האופי וההתנהגות מושפעת לא מעט מהסביבה. למרות ש"החינוך" לא על כתפם, זה כן מצריך לנהוג באיפוק ולא לפרסם כל דבר ובכלל, לא לעשות זאת מלכתחילה גם בפן האישי. מה שווה הסטורי אם בעקבותיו אתה יכול להיפגע, להיהרג או חלילה להרוס משפחות ולפגוע באחרים? אנחנו מבטיחים לעקוב אחריכם גם ללא הסטוריז האלו, תאמינו לנו שאין שום משמעות בעינינו לסטורי ריקני עם בומרנג שלכם על ההגה, מבטיחים לכם ש"ההברקה" או הבדיחה שרציתם להגיד באותו סרטון או תמונת הסטורי יעבדו באותה המידה אם תסיימו את הנסיעה בבטיחות, תחנו ותצלמו. תאמינו לנו יהיה לזה את אותו הפידבק מהקהל.
כשם שאתם מקבלים מתנות בחינם "על חשבון" המעקב ההמוני של הקהל וזוכים להטבות ולהמון זכויות ו'פאן', אולי כדאי שגם הקנסות יחולקו בהתאם לכל סטורי שכזה. אולי ככה המסר הנכון באמת יעבור הלאה...
מוריה מלכה, דוברת הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים הוסיפה לדברים לעיל כי: "זה לא רק עניין של סטורי ואינסטגרם, עקרונית כל מה שקשור לסלולר ונהיגה הוא 'BIG NO NO', גם כלים הממנועים האחרים כמו אופניים חשמליים, קורקינטים, קורקינטים חשמליים וכדומה. כשאתה רוכב על הכלים האלה, הטלפון הנייד צריך להיות בכיס. למה? כי מדובר בכלים שבאופן יחסי הם מסוכנים מהסיבה הפשוטה שכשאתה רוכב עליהם, אתה הכי פחות מוגן על הכביש. אם עכשיו אתה רוכב על אופניים חשמליים ויש לידך כלי רכב שחלילה פוגע בך, אתה בעצם מי שפגיע. לכן כל תשומת הלב חייבת וצריכה להיות על הכביש, מסבירה.
באשר לכוכבי הנוער המבצעים את הפעולות האסורות בזמן הנהיגה, אומרת לנו מלכה שאלו מקרים שלא זרים לה: "התופעה הזאת של כל נושא צילום של סטוריז והעלאת תכנים לרשתות החברתיות תוך כדי נהיגה על ידי כל מיני סלבס, היא מאוד מאוד בעייתית מבחינתנו. החבר'ה האלה שהם מובילי דעת קהל יש להם הרבה מאוד עוקבים, בני נוער מסתכלים עליהם, מעריצים ומחקים אותם ולכן ברגע שסלב כזה או אחר מחליט להעלות סטורי לאינסטגרם שהוא לא חוצה במעבר חצייה או שהוא עם הטלפון מצלם את עצמו בנהיגה או ברכיבה, אז מי שעוקב אחריו יכול לקבל את התחושה שזה תקין, שזה בסדר ולחקות את ההתנהגות הזאת".
יש התערבות מהצד שלכם?
"אנחנו (הרלב"ד) מקבלים לא מעט פניות על סטוריז או חשבונות בעיתיים, מרימים טלפון ואומרים לאותו ידוען אל תעשה את זה ותמחק, לרוב זה עובד. המקרה הכי מפורסם זה עם מייקל לואיס והאופנוע, וזה קורה גם בתוכניות מסויימות. עם זאת, אנחנו לא רואים הכל והאחריות צריכה להיות של הבן אדם עצמו, אחריות אישית שלו וגם הבנה שהוא סוג של מודל לחיקוי. סטטיסטית מצב תאונות הדרכים בישראל עד כה בהשוואה לפרק הזמן הזה בשנה שעברה הוא קצת יותר טוב וזה משמח, אך גם הייתה את הקורונה באמצע, אז אנחנו לא ממש יכולים להיאחז בזה. אני קוראת לכל מובילי דעת הקהל לשים לב לתכנים שמעלים, שהם בטיחותיים וחינוכיים בכל אספקט, הם פונים לנוער לחבר'ה שהם בתחילת הרישיון או בדרך לשם וזה בסופו של דבר אחריות שלהם לשמור על החיים שלהם וכך גם על חיי העוקבים שלהם".
לצד הכוכבים עוברי החוק המסכנים את חייהם, יש לא מעט כוכבי נוער שחשוב להם להדגיש את הנושא לא מעט. כמו למשל היוטיובר עידן תלם שלא מעלה בזמן נהיגה ואם זה אכן קורה - הוא מדגיש שלא הוא זה שצילם אלא מי שנמצא איתו ברכב, כך גם כוכבת הרשת והשחקנית שירלי לוי שלא משנה מה - לא מצלמת בזמן תנועה על הכביש ודואגת לחנייה טרם הסטורי.