אחרי החגים: כך תחזרו לתזונה מאוזנת. צילום: טל סיוון ציפורין

אחרי החגים: כך תחזרו לתזונה מאוזנת

אחרי חודש שכלל בעיקר שבתות, חגים ולא מעט ארוחות משפחתיות, הגיע הזמן לחזור לתפקיט מאוזן. בשביל להקל עליכם ריכזנו לכם טיפים שווים במיוחד וגם כמה מתכונים טעימים

היציאה מהשגרה גורמת לנו להתנהל באופן שונה מחיי היום יום הרגילים ומשנה את השעון הביולוגי שלנו על כל המשתמע מזה, שינינו לא מעט גם את סוג המזון שאכלנו. חזרה לשגרה אומרת שאנחנו חוזרים לתפקד בשעות הלימודים או העבודה וחוזרים לשגרת האכילה והמזון היומיומי שלנו.

עוד בערוץ האוכל של פרוגי

אם אתם עוד סוחבים קילוגרמים מיותרים מחופשת הקיץ ולא הקפדתם על תזונה בריאה ונכונה, 'אחרי החגים' זו הזדמנות נהדרת לתכנן מסלול מחדש ולהתחיל לאכול בריא, ומאוזן.

הנה כמה טיפים כיצד להקל על החזרה לשגרה:

  1. חזרו לשעות השינה הרגילות מהר ככל האפשר. בכדי להימנע מאכילה מוגברת בגלל עייפות. כשלא ישנים מספיק (ועייפים) יורדות רמות הלפטין (שתפקידו לווסת את תחושת הרעב ולדכא תאבון) ועולות רמות הורמון הגרלין בגוף עובדה שגורמת לנו לרצות לאכול יותר ובנוסף כשעייפים קשה לנו יותר לעמוד בפיתויים..
  2. תזכרו שהימים הראשונים עלולים להיות קשים מבחינה נפשית עד שנסתגל מחדש למסגרת הלימודים או לעבודה, והדכדוך עלול להיות גם ללא ספק גורם לאכילת יתר..
  3. אם השגרה של הלימודים או העבודה איננה שיגרה אהובה, נסו לשלב בכל יום או מס' פעמים בשבוע פעילות כלשהי שאתם אוהבים זה ירכך את החזרה לשגר וישפר את התחושה הטובה ומצב הרוח.
  4. אחת הדרכים לשפר את תחושת המרץ והחיוניות של הגוף היא לחזור (או להתחיל למי שלא עשה קודם) לעסוק בפעילות גופנית בתנאי כמובן שזו תהיה פעילות ספורטיבית שאנו אוהבים בכדי שנצליח להתמיד בה. קיבעו פעילות משותפת עם חברים בכדי שלא תוותרו לעצמכם!

ובאוכל? 

  1. הטעות הגדולה ביותר היא לעלות על המש/קל בתקופת החגים, ואז להתחיל דיאטת בזק "ולרדת הכל מהר". ניסיון כזה לא רק שברב המקרים לא יצלח, הוא עלול להסתיים בעלייה נוספת במשקל. לכן, כדאי לנסות לחזור להרגלי האכילה, סוג המזון והפעילות שטרום החופשה, להקשיב לתחושות הרעב והשובע הטבעיות שלנו, להשתדל לאכול ברב הזמן אוכל בריא, ולתת לגוף לרדת את מה שעלינו בזמן המתאים לו. לא קל.. אבל יעיל!
  2. אם נשארו בבית שאריות של חבילות שי שקיבלתם או עוגות, פיצוחים וכו' שנשארו מהאורחים למשל, דאגו להוציא אותם מהבית בכדי להקטין את הפיתויים. אם קשה לכם לזרוק, חלקו לשכנים או הביאו לעבודה.
  3. במקביל, דאגו שהאוכל הבריא שאתם רוצים לחזור ולאכול יהיה בבית זמין ונגיש ומוכן לאכילה. כך למשל ירקות ופירות חתוכים במקרר יעשו את העבודה מצוין, כמו גם קלחי תירס, או קופסאות טונה שקל לפתוח ומיד לאכול על כריך או בתוך סלט.
  4. הכינו מראש גם ארוחות מלאות מבושלות. אם אתם יודעים שלא יהיה לכם זמן לבשל, הקפיאו ארוחות מראש כדי שאם תגיעו הביתה רעבים ויתחשק לכם "אוכל אמיתי" משביע וטעים. זה כמובן עלול לגרום לנשנושים ולאכילה מוגברת אך לא משביעה.  דאגו שהארוחות לא יהיו על טהרת הפחמימות שקל יותר בד"כ לאכול מהן יותר ושיכילו מספיק חלבונים שגם אחראים במיוחד על תחושת שובע.  אין לכם זמן לבשל ולהכין? תמיד אפשר לפתוח קופסת טונה שלמרות המקובל לחשוב, אינה מכילה חומרים משמרים כלל ושומרת על רב הערכים התזונתיים של הדג הטרי וכך גם להגביר את צריכת הדגים הלוקה בחסר בקרב רובנו וגם להעשיר את הארוחה בחלבונים משביעים, בריאים ומזינים!
  5. ולבסוף - תסלחו לעצמכם אם לא הכל נראה מיד בדיוק כמו שרציתם וכפי שהבטחתם לעצמכם שיראה "אחרי החגים" ותנו לזה להיות תהליך שמתרחש בהדרגה.
  6. באופן כללי, אני מציעה להסתכל על השגרה כעניין שנתי, ואז הכל שגרתי ונח.. העבודה בזמנה, וחופשות בזמנן וכך גם החגים... הכל שגרה..(:

בהצלחה!

 

תבשיל כרוב וטונה

4 מנות

מנה אחת - חינם פעם ביום

מרכיבים:

קופסת טונה סטארקיסט- 5% בטעם טבעי

בצל בגודל בינוני, פרוס לחצאי עיגולים דקים

כרוב בגודל קטן, חתוך לרבעים ופרוס דק
גזר בגודל בינוני, מגורר דק
כף שמן זית
כף פפריקה מתוקה
כף רסק עגבניות
1/4 כפית מלח
1/4 כפית פלפל לבן
2 עלי דפנה
1/2 כוס מים

הוראות הכנה:

  1. מטגנים את הבצל בכף שמן זית, עד שמזהיב.
  2. מערבבים בקערה את הבצל המטוגן עם שאר המרכיבים. מומלץ להוסיף את עלי הדפנה לתבנית עצמה, שלא יתפרקו בערבוב.
  3. מעבירים את התערובת לתבנית ומכסים בנייר כסף.
  4. אופים כחצי שעה בחום בינוני.
  5. מסירים את נייר הכסף, מעבירים את התנור למצב גריל ואופים עד להשחמה קלה של הירקות (רבע שעה עד חצי שעה).

הערה: מי שאוהב טעם של כרוב - אפשר להכין בלי פפריקה ורסק עגבניות.

תבשיל
תבשיל © צילום: טל סיוון ציפורין

 קציצות טונה אפויות

12 קציצות, כל 2 קציצות = חלבון חלבי

מצרכים:
1 קופסת טונה בהירה 5% עם פלפל חריף של סטארקיסט
2 בצלים בינוניים קצוצים מטוגנים ב2 כפיות שמן זית
ביצה
2 כפות שטוחות קטשופ
5 כפות גדושות פירורי לחם
מלח ופלפל 

מעט כמון

אופן ההכנה:

  1. מחממים בחום בינוני, מכינים תבנית מרופדת בנייר אפיה משומן.
  2. מערבבים את כל המצרכים ונותנים לתערובות להתגבש כחצי שעה.
  3. יוצרים כדורים מהתערובת ומשטחים אותן.
  4. מניחים את הקציצות על נייר האפייה ואופים כ- 20  דקות בתנור.
  5. הופכים את הקציצות אחרי 10 דקות עד שהקציצות מזהיבות - משחימות מעט.

מיני המבורגר טונה

10 יחידות

כל מנה שווה לארוחת ערב בתוספת ירקות בשלל צבעים.

מצרכים:

4 קופסאות טונה סטארקיסט במים

3 פרוסות לחם קל רטובות וסחוטות

3 ביצים גדולות

3 שיני שום

בצל גדול

מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

  1. מרסקים במעבד מזון את הלחם, השום, הבצל, הביצים והמלח.
  2. מוסיפים את הטונה, ומערבבים היטב.
  3. יוצרים קציצות עגולות בידיים רטובות ומשטחים מעט.
  4. לגריל –מניחים על גריל חם ומשומן את הקציצות.
  5. לאפיה בתנור – מניחים בתבנית על נייר אפיה, אופים בחום 180 כ-20 דק’.
  6. להגשה- בלחמניות המבורגר מיני  ( 30 גרם) או לחמניה קלה או 2 פרוסות לחם קל.
  7. מניחים על הלחמנייה כף כמיונז וקטשופ, עלי חסה שטופים, פרוסות בצל סגול, מלפפון חמוץ פרוס, פרוסות עגבנייה והמבורגר.
7a819ffa1a029
© צילום: טל סיוון ציפורין
 
תגובות